Mama, Lica fumeaza marijuana si ara!

Prima lectie la scoala ar trebui sa fie despre incertitudine si moarte

“Mama, Lica ara!”, asta a fost prima propozitie pe care am invatat-o. Cine e Lica si de ce ara, nu am inteles nicioadata. Ma asteptam la scoala sa fiu invatat despre ce nu stiu, nu despre personaje fictive cu nume de tarani, care ara! Vroiam sa stiu cum, dar mai ales vroiam sa stiu de ce. Vroiam sa aflu cum zboara pasarile, cum creste graul, cum ploua, cum merge tractorul lui Lica… dar mai ales de ce zboara pasarile, de ce incolteste graul, de ce soarele e galben si vazduhul albastru, de ce e nevoie de tractorul lui Lica: de ce?

Din punctul meu de vedere nu mi-au explicat decat partea cu tractorul lui Lica, probabil d-asta au si anticipat! Si pentru asta le-a luat 20 ani de scoala. 20 de ani de fredonat bastonase, propozitii, cifre, probleme, modele, molecule, atomi, forte…parea ca ne apropiem din ce in ce mai mult de miezul problemei! De la moelcule la atomi, de la atomi la electroni, la pozitroni, la cuarci, la draci, laci: din ce in ce mai mic si din ce in ce mai incert! Tot timpul mutam incertitudinea mai departe de orizontul cunoasterii noastre.

Nu am o problema cu faptul ca nu stiau sa imi raspunda. Doar ca pret de 20 de ani as fi apreciat o atitudine mai umila din partea profesorilor: doar ei erau cei care intrau in clasa zi de zi cu tema nefacuta, nu noi! Cunoasterea ne-a fost vanduta ca fiind cheia de decriptare a universului. Intotdeauna studiam profesorii, cat de siguri erau pe ei, cum afirmau si decretau, corectau, pedepseau, apreciau, ca si cum undeva in adancul sufeltului slefuiau in secret sfantul Graal…

Cunoasterea nu este decat metoda prin care sa te convingi ca nu vei afla niciodata nimic. Nu era mai simplu sa inceapa cu asta? Cretinul ala de Lica, in loc sa are, nu putea sa nu stie si sa nu alfe nimic? “Mama, Lica a tocit bancile scolilor 20 de ani si nu stie nimic. Stie doar ca nu stie!” (un Lica socratian!), de ce nu e asta prima fraza din abecedar?

Apoi Nemurirea! Nu ne invata nimeni nimic explicit despre Nemurire, insa orice evitare a subiectului mortii este o Nemurire, o sfidare a lui Dumnezeu. De ce nu se preda si moartea la prima lectie, sau chiar din gradinita?

De ce trebuie sa ajungem la 30 de ani sa ne dam seama ca toate planurile noastre sunt mai subrede decat un castel de nisip in bataia vantului?

As schimba prima propozitie din abecedar asa:

Mama, Lica nu stie nimic si moare! Insa nu vrea sa accepte, e depresiv… A fumat iarba si acum  ara de nebun pe camp! 

Si apoi in subsol, o nota explicativa pentru cei care vor sa afle mai mult:

“Are un tractor de la Uzinele Brasov in 4 timpi, 95 de cai putere, si foloseste motorina, fractiune petroliera cu densitate cuprinsa intre 850 – 890 kg/cm3 si cu temperatura de fierbere cuprinsa intre 200 – 370 C, care provine, in general, de la distilarea atmosferica a titeiului si consta din amestecuri de hidrocarburi ce au in moleculele lor de la 12 pana la 18 atomi de carbon…”

 

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

ivanoiu.ro © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress